Xavier Capdevila Sanglas
per en 26 Febrer 2013
1,595 Vistes

logotip-elpuntavui.gif

Sardanes i independència!

Presentació oficial de la sectorial de l'ANC Sardanes per la Independència

No fa pas gaire es va constituir la sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Sardanes per la Independència, un dels objectius de la qual és fer de les sardanes «un nou emblema nacional i, aquesta vegada sí, el d'una nació catalana amb estat propi». La presentació oficial se celebrarà el dia 3 de març, a les 12 del migdia, a la plaça de l'Església de Cornellà de Llobregat. La intenció és convertir la diada en un esdeveniment amb un gran ressò. Per això s'hi podran escoltar fins a nou sardanes d'estrena. «S'ha demanat a molts compositors peces noves i tots han respost positivament. I si algun ha dit que no ha estat per la impossibilitat de tenir una sardana composta per a aquesta data, però, tot i això, han assegurat que en crearan una expressament», explica Anna Costal, coordinadora de la sectorial.

En l'esdeveniment, també hi haurà la presència de la Cobla per la Independència, una formació musical creada expressament amb músics voluntaris. La seva primera intervenció va ser el mes d'agost de l'any passat a la plaça del Monestir de Montserrat, en el marc del debat de l'ANC sobre el futur del país. En aquesta primera actuació la cobla es va limitar a 22 músics, dos per a cada instrument. Els músics de la cobla eren de diverses procedències, des de Badalona fins a Berga, passant per Calella, Olesa de Montserrat, Santpedor, Reus o Palafrugell. Ara, però, no hi haurà restriccions i la previsió és que s'aconsegueixi fer una cobla monumental. La voluntat de la Cobla per la Independència és participar en actes independentistes organitzats per les territorials o sectorials de l'Assemblea Nacional Catalana. Això sí, tenen clar que la cobla «no vol substituir les ballades de sardanes organitzades per agrupacions sardanistes i ajuntaments, una tasca que ja desenvolupen les diverses cobles d'arreu del país de manera professional».

La idea d'incloure la música per a cobla en el debat independentista va sorgir de la delegació territorial de l'ANC d'Olesa de Montserrat. A partir d'aquí, membres de la cobla Vila d'Olesa es van mobilitzar per fer possible aquest projecte. La coordinadora de la sectorial és la musicòloga i representant de la cobla Vila d'Olesa Anna Costal, que també va impulsar la Cobla per la Independència.

Publicat a: Música
Sigues el primer a qui li agrada això.